ΛΟΥΚΑΣ ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Γέφυρα Σερβίων: Πόλος έλξης και όχι αποκλεισμού

Η απόφαση για την οριστική διακοπή της κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων για άγνωστο χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους πολίτες και αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου Σοκ για την περιοχή.

Δυστυχώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Δεν είναι τώρα η ώρα της σύγκρουσης και της απόδοσης ευθυνών για τα λάθη και τις παραλείψεις που μας έφτασαν σε αυτό το αδιέξοδο, τώρα είναι η ώρα της δράσης και των γρήγορων αποφάσεων!

Η απομόνωση στην οποία οδηγείται η περιοχή θα έχει ανεπανόρθωτες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της, αν δεν κινηθούμε όλοι μαζί, συντεταγμένα με άμεσο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης κατάστασης.

Για να αποφύγουμε την ερημοποίηση της περιοχής και την κατάρρευση των πολιτών και των επιχειρήσεων είναι επιτακτικό να :

 • κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
  το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες για την γέφυρα και να προχωρήσει άμεσα στην μελέτη και επισκευή της δεύτερης μεγαλύτερης γέφυρας στην Ελλάδα που ενώνει την Δυτική Μακεδονία με την Θεσσαλία και την Πρωτεύουσα, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα
 • η Περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα με κατεπείγουσες διαδικασίες στις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για να καταστούν ασφαλείς οι εναλλακτικές διαδρομές και να υποστηριχθούν οι υποδομές τους
 • να ενισχυθούν οι κρίσιμες δομές και υπηρεσίες των πληττόμενων Δήμων , όπως το Κέντρο Υγείας Σερβίων, το παράρτημα Βελβεντού και η Πυροσβεστική
 • να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους των περιοχών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να μην αναγκαστούν να φύγουν(όπως π.χ η επιδότηση καυσίμων και ενοικίου)
 • έκτακτη οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων της περιοχής
 • έκτακτη οικονομική ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων
  επιδότηση του επιπλέον κόστους των μεταφορών (εμπορευματικών και επιβατικών) και μείωση ή απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας.


Με δεδομένο ότι οι εναλλακτικές διαδρομές είναι αρκετά επισφαλείς, ιδιαίτερα για την κίνηση των βαρέων οχημάτων (φορτηγά, λεωφορεία) πρέπει άμεσα η Περιφέρεια σε συντονισμό με το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσουν, για το οδικό δίκτυο και τις μετακινήσεις, στα εξής :

 • χαρακτηρισμός του οδικού δικτύου από την διασταύρωση Τριγωνικού ως την διασταύρωση Καρυδίτσας (μέσω γέφυρας Ρυμνίου)
 • άμεση αποκατάσταση της καθίζησης τμήματος του οδοστρώματος στο ύψος του Τριγωνικού συντήρηση τμήματος μήκους 150 μέτρων και αποψίλωση της βλάστησης που έχει εισέλθει στο συγκεκριμένο τμήμα στον δρόμο Γούλες-Ρύμνιο στο σημείο (https://goo.gl/maps/Z9F67tCnp8HZo4ua6 , ώστε τα βαρέα οχήματα να μην διέρχονται μέσα από κατοικημένη περιοχή.
 • άμεση παρέμβαση στην στροφή νότια της Καισαρειάς δημιουργώντας μεγαλύτερη ακτίνα στροφής και ηπιότερη κλίση τοποθέτηση της ρυθμιστικής πινακίδας STOP στο ύψος της αλλαντοποιίας “Σκουτέλα” στο ρεύμα εισόδου-εξόδου Καισαρειάς με σκοπό την μη ακινητοποίηση των βαρέων οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο, γεγονός απαγορευτικό και επικίνδυνο για οχήματα τέτοιου τύπου. ( ταυτόχρονη αφαίρεση της αντίστοιχης πινακίδας που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο στην κατεύθυνση ανόδου) https://goo.gl/maps/XzEjDEBQjFa2Lxpu5 (προσωρινά)
  συντήρηση και ασφαλτόστρωση τμήματος αγροτικού δρόμου μήκους 1.800 μέτρων πριν από το χωριό Κήπος που καταλήγει στην διασταύρωση της επαρχιακής οδού Κήπου – Κάτω Κώμης – υπό χαρακτηρισμό οδικό άξονα. Με την παρέμβαση αυτή θα διοχετευτεί η κυκλοφορία εκτός της κατοικημένης περιοχής με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται αυτό. https://goo.gl/maps/NcjTfJBvGoVoqBbA7
 • Διαπλάτυνση από το σημείο https://goo.gl/maps/hESFd1g9Zarbn4MH7 όπου τέμνονται η πάροδος Κοζάνης Λευκόβρυσης με την επαρχιακή οδό Καρυδίτσας-Κοζάνης έως το Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης, με στόχο να προσεγγίζεται η Εγνατία οδός μέσω Βατερού απο τα βαρέα οχήματα χωρίς να εισέρχονται στην πόλη της Κοζάνης
 • Άμεση μελέτη και δημοπράτηση Περιφερειακού Δακτυλίου της πόλης της Κοζάνης

Τις παραπάνω προτάσεις υποστήριξα κατά την παρέμβασή μου στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα 13/03/2023 ,αλλά και με την επιστολή που απέστειλα στις 15/03/2022 στον κύριο Περιφερειάρχη , καθώς επίσης και με την συμμετοχή μου στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις υπηρεσίες και τους φορείς το απόγευμα της Πέμπτης 16/03/23 στην Περιφέρεια.

Είναι επιτέλους η ώρα, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, να μετατρέψουμε την λίμνη και τις παραλίμνιες περιοχές σε πόλο έλξης και ανάπτυξης και όχι αποκλεισμού!

Ζαρογιάννης Λουκάς

Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Π.Ε Κοζάνης