ΛΟΥΚΑΣ ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Κόκκινη γραμμή η υγειονομική κάλυψη των Δήμων Σερβιών και Βελβεντού

Διεκδικούμε την υγειονομική αναβάθμιση και θωράκιση του τόπους μας με στελέχωση των υγειονομικών δομών τους

Ένδειξη της προόδου κάθε τόπου είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργεί πλέγμα προστασίας και καλλιεργεί το αίσθημα ασφάλειας σε περιφερειακές κοινωνίες σαν τη δική μας. Αν θέλουμε να νοιώθουμε πως ανήκουμε σε μια χώρα ευρωπαϊκή, τότε πρέπει να νοιώθουμε πως η υγειονομική κάλυψη των δήμων της περιοχής μας θα επιτευχθεί ανεξάρτητα από το κόστος και τις δικαιολογίες. Η υγειονομική κάλυψη είναι κόκκινη γραμμή για κάθε Ευρωπαίο ή Ευρωπαία ή θα έπρεπε να είναι.

Είναι μέρες τώρα που η ανησυχία των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται και αναπνέουν στην περιοχή των Σερβιών και του Βελβεντού φουσκώνει, ξεχειλίζει και ακούγεται πέρα από τα όρια της περιοχής, πέρα από τα όρια του Νομού και της Περιφέρειας μας. Ακούγεται σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «κέντρα αποφάσεων». Το κλείσιμο της υψηλής γέφυρας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανησυχίας και της οργής.

Δεν υπάρχει κάποιος ή κάποια που να μη θεωρεί την υγεία και την προάσπισή της αγαθό που μπαίνει σε απόλυτη προτεραιότητα και η ευνομούμενη πολιτεία, οι αρχές και τα κέντρα αποφάσεων που αποφασίζουν και χαράσσουν πολιτικές, να κάνουν ότι είναι δυνατό για να διαφυλάξουν το πολύτιμο αγαθό της υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων της περιοχής.

Τα γράφω όλα αυτά όχι για να θεωρητικολογήσω, αλλά για να προτείνω λύσεις συγκεκριμένες στα λεγόμενα κέντρα των αποφάσεων και να διεκδικήσω μαζί σας την υλοποίηση αυτών των λύσεων. Επιτέλους οι αρμόδιοι θα πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους.

Είναι φανερό πως πηγή των προβλημάτων και της ανασφάλειας είναι η υπο-στελέχωση των δομών υγείας του Δήμου Σερβιών και Βελβεντού. Όλοι ξέρουμε πως το Κέντρο Υγείας Σερβιών και τα Ιατρεία των Δήμων λειτουργούν με το φιλότιμο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που υπερβάλλει εαυτόν. Παιδίατρος δεν υπάρχει από τον Ιανουάριο του 2023. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο γενικός ιατρός βλέπει περιστατικά 16 ετών και άνω.

Είναι επιτακτική ανάγκη η στελέχωση του Ιατρείου Βελβεντού του οποίου η Διεύθυνση ανήκει στο Κ.Υ. Σερβίων και σήμερα λειτουργεί μόνο για συνταγογράφηση, δύο μέρες την εβδομάδα! Όλα τα περιστατικά του Δήμου Βελβεντού διαχειρίζονται από το Κ.Υ. Σερβίων.

Επιπρόσθετα, διεκδικούμε τη δημιουργία νέου τομέα ΕΚΑΒ. Όλοι ξέρουμε πως όταν υπάρχει περιστατικό, το ασθενοφόρο λείπει τουλάχιστον 2,5 ώρες από το Κ.Υ. εξ αιτίας του κλεισίματος της γέφυρας. Είναι επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη νέου πληρώματος τουλάχιστον δώδεκα ατόμων (διασώστες, πλήρωμα ασθενοφόρου, οδηγοί) και όχι η αποδυνάμωση των ήδη υπαρχόντων τομέων ΕΚΑΒ.

Κανένας και καμιά από εμάς δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς κάλυψη, χωρίς γιατρό, χωρίς το αίσθημα ότι οι ζωές μας αξίζουν και πρέπει να προστατευθούν.

Δεν υπάρχει εχέφρων, ρεαλιστής, κάτοικος της περιοχής μας που να μην θεωρεί δίκαιη, εφικτή και απολύτως απαραίτητη την άρση των συνεπειών της απομόνωσης των δύο δήμων για την υγειονομική κάλυψη και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής τα οποία, διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις.